Asetuksella pyritään yksinkertaistamaan perintöasioiden hoitoa jäsenvaltioissa ja se koskee viranomaisten toimivaltaa, lainvalintaa, päätösten tunnustamista ja täytäntöönpanoa. Asetuksella ei kuitenkaan puututa perinnön verottamiseen vaan jokainen sopimusmaa noudattaa edelleen omia verolakejaan ja -säädöksiäään.
Suomen perintökaaren mukaan tällä hetkellä voi valita noudatettavan perintölain oman kansalaisuuden mukaan myös nykyisen tai entisen asuinpaikan mukaan tai puolisoiden omistus- ja velkaosuuksien mukaan. 17. elokuuta 2015 tämä muuttuu uuden EU-asetuksen mukaan. Vaihtoehdot vähenevät. Uuden perintöasetuksen mukaan ulkomailla asuva Suomen kansalainen voi nimittäin testamentissaan valita vain sovelletaanko hänen jättämäänsä perintöön asuinmaan vai Suomen lakia. Jos ei tee lainvalintaa, perintöön sovelletaan sen maan lakia missä perinnönjättäjä asui kuollessaan.
Tämän lisäksi uuden perintöasetuksen mukaan sovellettava laki muuttuu heti kun henkilön asuinpaikka vaihtuu eikä aikaisempaa viiden vuoden siirtymäaikaa enää ole. Asuinpaikka ei kuitenkaan aina määräydy sen mukaan, missä henkilö on kirjoilla vaan asuinpaikkana voidaan pitää myös sitä maata, missä katsotaan henkilön elämän keskipisteen sijaitsevan. Siksi useassa maassa asuvien onkin hyvä tehdä erillinen määräys testamenttiinsa minkä maan lakia haluaa perintöönsä noudatettavan.
Suomen ja Ruotsin välillä jatketaan edelleen kuitenkin osittain pohjoismaisen sopimuksen soveltamista. Tätäkin sopimusta tullaan uudistamaan paremmin vastaamaan EU:n uutta perintöasetusta, jotta ne ovat yhtenäiset kun asetus astuu voimaan vuonna 2015.
Tanska ei ota osaa Euroopan Unionin oikeus- ja sisäasioiden alan yhteistyöhön ja jää siksi tämän asetuksen soveltamisen ulkopuolelle. Myös Iso-Britannia ja Irlanti ovat päättäneet jäädä asetuksen soveltamisen ulkopuolelle.
Lue lisää Euroopan Unionin Internet-sivulta
Nessun commento:
Posta un commento